Ωτοπλαστική

Τα αφωστώτα ώτα ή “πεταχτά αυτιά” χαρακτηρίζονται από υπερβολική προβολή τους σε σχέση με το κεφάλι. Η πλήρης ανάπτυξη των αυτιών επιτυγχάνεται μέχρι την ηλικία των 6 ετών, οπότε και συστήνεται η διόρθωσή τους να πραγματοποιείται πριν το παιδί αρχίσει το σχολείο και την κοινωνικοποίησή του προς αποφυγή ψυχολογικών προβλημάτων. Επίσης κάθε έφηβος και ενήλικας δύναται να υποβληθεί σε αποκατάσταση των πεταχτών αυτιών βελτιώνοντας σημαντικά την εμφάνισή του αλλά και την ψυχολογία του.

Τεχνική

Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία στα παιδιά και υπό τοπική αναισθησία στους ενήλικες και διαρκεί περίπου 2 ώρες. Αρχικά γίνεται μια μικρή τομή στην πίσω επιφάνεια του αυτιού και αποκολλάται ο χόνδρος από το δέρμα. Κατόπιν ο χόνδρος λυγίζεται προς τα πίσω στην επιθυμητή θέση, όπου και καθηλώνεται με απορροφήσιμα ράμματα. Παράλληλα μπορεί να πραγματοποιηθεί ανάλογα με το πρόβλημα αφαίρεση τμήματος της κόγχης ή αδυνάτισμα (scoring) του χόνδρου επιτυγχάνοντας καλύτερη πτύχωση των αυτιών. Τέλος η τομή συρράπτεται με ειδικά απορροφήσιμα ράμματα και τοποθετείται ελαστικός επίδεσμος για περίπου 5 ημέρες.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στην αντιμετώπιση των πεταχτών αυτιών κατά την γέννηση, όπου είναι δυνατόν να προλάβουμε αυτή την δυσμορφία χρησιμοποιώντας ειδικούς νάρθηκες για κάποιες εβδομάδες, καθώς τα κυκλοφορούντα μητρικά οιστρογόνα είναι δυνατόν να διαμορφώσουν την φυσιολογική πτύχωση των αυτιών στο νεογέννητο.

Μετά την επέμβαση

Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία με μόνιμα αποτελέσματα. Ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα σπίτι του όπου και πρέπει να ακολουθήσει τις εξής οδηγίες:

  • Ήπια ενόχληση είναι φυσιολογική τις πρώτες ημέρες και αντιμετωπίζεται με αναλγητικά όπως το depon. Εάν ο ασθενής αισθανθεί έντονο πόνος και πίεση πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στον θεράποντα ιατρό του
  • Ο ελαστικός επίδεσμος γύρω από το κεφάλι παραμένει για περίπου 5 ημέρες και κατόπιν ο ασθενής φοράει μία κορδέλα για περίπου 2 εβδομάδες
  • Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες θα πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε άσκηση για περίπου 1 μήνα
  • Οι ασθενείς λαμβάνουν αντιβιωτική αγωγή για 5 ημέρες
  • Το πρήξιμο (οίδημα) και οι μελανιές (εκχυμώσεις) υποχωρούν σε περίπου 10 ημέρες

Το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής είναι άμεσα ορατό με εντυπωσιακή επίπτωση τόσο στην ψυχολογία όσο και στην αυτοεκτίμηση των παιδιών και ενηλίκων.

Κλείστε ραντεβού →

Άλλες Θεραπείες