Ψηφιακή Χαρτογράφηση Σπίλων

psifiaki-xartografisi-spilon-1

Η ψηφιακή χαρτογράφηση των σπίλων (ελιές) αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου και την συνεχή έκθεση στον ήλιο παρατηρείται αύξηση του αριθμού των σπίλων, αλλαγή στο χρώμα και στο μέγεθός τους.

Το μελάνωμα είναι ο πιο κακοήθης όγκος του δέρματος και αποτελεί μια σύγχρονη επιδημία. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε έδαφος προϋπάρχοντος σπίλου όσο και επί υγιούς δέρματος. Τα άτομα που ανήκουν στις υψηλές ομάδες κινδύνου παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • έχουν περισσότερους από 50 σπίλους (σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων)
  • έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα
  • έχουν κληρονομικό ή ατομικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος
  • έχουν ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων
  • έχουν εκ γενετής μεγάλους σπίλους

Το Ιατρείο μας διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα ψηφιακής δερματοσκόπησης και χαρτογράφησης σπίλων Dermlite DL3N-PhotoMax με πιστοποίηση τόσο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (CE).

Πρόκειται για μια απεικονιστική, μη επεμβατική και ανώδυνη εξέταση που επιτρέπει και στον ίδιο τον ασθενή να δει το αποτέλεσμα της εξέτασης στην οθόνη του υπολογιστή. Αρχικά με τη χρήση ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής λαμβάνονται εικόνες από ολόκληρο το σώμα του ασθενή και ύστερα με τη χρήση του δερματοσκοπίου γίνεται μεγέθυνση του σπίλου παρέχοντας μικροσκοπική εικόνα υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας.

Κατόπιν οι εικόνες αποθηκεύονται και επεξεργάζονται από ένα ειδικό λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Συγκεκριμένα γίνεται μικροσκοπική και ψηφιακή ανάλυση ορισμένων χαρακτηριστικών των σπίλων έτσι ώστε να παρακολουθούμε με ακρίβεια την εξέλιξή τους, ενώ ταυτόχρονα μας δύνεται η δυνατότητα σύγκρισης με παλαιότερες εικόνες σε επόμενο έλεγχο.

Επίσης περιέχει ένα σύστημα αυτόματης διάγνωσης που βασίζεται στον κανόνα ABCD (A:asymmetry, B: border, C: color, D: diameter) και στον αλγόριθμο 7-point rule που έχουν καθιερωθεί διεθνώς για την διάγνωση των δερματικών μελαγχρωματικών όγκων.
Καταυτόν τον τρόπο μπορούμε με απόλυτη ασφάλεια και λεπτομέρεια να διακρίνουμε εάν ένας σπίλος παραμένει αμετάβλητος ή παρουσιάζει κάποιες αλλαγές σε σύγκριση με προηγούμενη εξέταση.

psifiaki-xartografisi-spilon-3

Όταν ένας σπίλος ή μια δερματική βλάβη κριθούν ύποπτα για εξαλλαγή πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία χειρουργική αφαίρεση της βλάβης σε υγιή όρια. Το τραύμα συρράπτεται με ειδικά απορροφήσιμα ράμματα τα οποία δεν είναι ορατά και δεν χρειάζονται αφαίρεση. Το Τμήμα Μικροεπεμβάσεων (Χειρουργείο Ημέρας) του Ιατρείου μας διαθέτει τον πιο σύγχρονο χειρουργικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, όπου με απόλυτη ασφάλεια και επιστημονική υπευθυνότητα πραγματοποιούνται αφαίρεση και βιοψία σπίλων και όλων των δερματικών όγκων.

Ο καρκίνος του δέρματος αν ανιχνευθεί έγκαιρα είναι από τους λίγους καρκίνους που θεραπεύεται πλήρως. Η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την πρόληψη και την έγκαιρη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους της ιατρικής πρακτικής μας.

Κλείστε ραντεβού →