Ουλές και Χηλοειδή

Η δημιουργία μιας ουλής αποτελεί έναν φυσιολογικό μηχανισμό επούλωσης του δέρματος μετά από κάποιον τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση. Στην αρχή είναι έντονα κόκκινη και πιθανόν να προεξέχει από το δέρμα, με το πέρασμα όμως του χρόνου (συνήθως μετά από 9-12 μήνες) αρχίζει σιγά σιγά να ασπρίζει και να γίνεται πιο επίπεδη αφήνοντας στο τέλος μια λεπτή και δυσδιάκριτη άσπρη γραμμή. Βέβαια η τελική μορφή μίας ουλής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η περιοχή του σώματος, η ποιότητα δέρματος του κάθε ασθενή και ο τρόπος συρραφής του τραύματος.

Οι υπερτροφικές ουλές αποτελούν μια διαδικασία ανώμαλης επούλωσης του τραύματος, ενώ τα χηλοειδή έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά ξεπερνώντας όμως τα όρια του αρχικού τραύματος. Παρουσιάζονται ως προέχουσες και κόκκινες βλάβες, ενώ συχνά εμφανίζουν κνησμό (φαγούρα). Οφείλονται σε υπερβολική παραγωγή κολλαγόνου λόγω παθολογικής αντίδρασης του οργανισμού στον τραυματισμό. Ορισμένες περιοχές του σώματος είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στη δημιουργία χηλοειδών, όπως το στέρνο, ο ώμος και το λοβίο του αυτιού.

Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι ατροφικές ουλές που παρουσιάζονται ως εμβυθίσεις (βαθουλώματα) και προκαλούνται κυρίως μετά από πολλαπλές επεμβάσεις στην ίδια περιοχή ή μετά από διάσπαση ενός τραύματος. Η πλέον σύγχρονη μέθοδος αποκατάστασης των ατροφικών ουλών που εφαρμόζεται στο Ιατρείο μας αφορά στην τοπική έγχυση μικρής ποσότητας λίπους που λαμβάνεται συνήθως από την κοιλιά ή τους γοφούς.

Η πρόληψη αλλά και η θεραπεία των υπερτροφικών και κόκκινων ουλών, καθώς και των χηλοειδών μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική και περιλαμβάνει:

  • Επάλειψη με ειδικές επουλωτικές κρέμες για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών
  • Χρήση φύλλων σιλικόνης τα οποία κολλάνε και πιέζουν την ουλή. Απαιτείται η καθημερινή χρήση τους για τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα και για διάστημα περίπου 3-6 μηνών
  • Τοπική ένεση κορτιζονούχου διαλύματος εντός της ουλής. Αρχικά γίνεται μια ένεση κάθε 20 ημέρες, ενώ ο αριθμός των επαναλήψεων εξαρτάται από την ανταπόκριση του ασθενούς. Συνήθως αρκούν 2-3 συνεδρίες
  • Εφαρμογή laser CO2, όπου και εδώ ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την ανταπόκριση του ασθενούς
  • Δερμοαπόξεση (Dermabrasion) και Microneedling, όπου με τη χρήση ειδικού μηχανήματος γίνονται πολλαπλοί μικροτραυματισμοί που προκαλούν την ενεργοποίηση και παραγωγή υγιούς κολλαγόνου. Πρόκειται για ιδιαίτερα χρήσιμες τεχνικές για την αντιμετώπιση των ουλών ακμής
  • Χημικό peeling κυρίως για ουλές ακμής
  • Χειρουργική αφαίρεση της ουλής και επιμελής επανασυρραφή του τραύματος. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει μια υπερτροφική ουλή το ποσοστό επιτυχίας είναι αρκετά μεγάλο, ενώ σε περιπτώσεις χηλοειδών παρατηρούνται υψηλά ποσοστά υποτροπής.

Στο Ιατρείο μας εφαρμόζονται συνδυασμοί των ανωτέρων τεχνικών ανάλογα με την περίπτωση και με γνώμονα το καλύτερο δυνατό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Κλείστε ραντεβού →

Άλλες Θεραπείες