Μειωτική Στήθους

Η μειωτική στήθους είναι μια τεχνική αποκατάστασης της μεγαλομαστίας ή υπερτροφίας του μαστού. Είναι ικανή να ανακουφίσει οριστικά από τους πόνους στην πλάτη και στον αυχένα καθώς και από την δερματίτιδα εκ τριβής στην πτυχή κάτω από τον μαστό. Οι μαστοί αποκτούν φυσιολογικό σχήμα και μέγεθος, ενώ η θηλή βρίσκεται σε φυσιολογική θέση σε απόλυτη αναλογία με το υπόλοιπο σώμα, αυξάνοντας την αυτοεκτίμηση και βελτιώνοντας την ψυχολογία της γυναίκας.

Η επέμβαση συνιστάται να γίνεται μετά την ηλικία των 18 ετών, οπότε και έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του μαζικού αδένα, καθώς επίσης πριν την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Πριν την επέμβαση

Κατά την επίσκεψή σας στο Ιατρείο μας θα συζητηθεί λεπτομερώς το ιστορικό και θα γίνει αναλυτική εξέταση των μαστών, όπου και θα εκτιμηθεί το μέγεθος, το σχήμα και ο βαθμός πτώσης του κάθε μαστού. Επίσης θα γίνουν ειδικές μετρήσεις και θα αποφασισθεί ποια τεχνική είναι καταλληλότερη για την κάθε περίπτωση.

Συνιστάται η πραγματοποίηση μαστογραφίας και υπερήχου μαστών σε γυναίκες άνω των 30 ετών, ιδιαίτερα εάν έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένειά τους.

Τέλος πριν το χειρουργείο γίνεται ο κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.

Τεχνική

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 2-3 ώρες και αφορά την εκτομή της περίσσειας του δέρματος και του υποκείμενου λίπους και μαζικού αδένα. Υπάρχουν δύο τεχνικές που βασίζονται στην διάταξη των τομών:

 1. Μειωτική μαστών με την τεχνική του ανάστροφου Τ (inverted-T breast reduction), όπου υπάρχουν τρείς τομές, μια γύρω από την θηλή, μια κάθετη και μια κατά μήκος της υπομαστικής πτυχής.
 2. Κάθετη μειωτική μαστών (vertical breast reduction), όπου υπάρχουν δύο τομές, μια γύρω από την θηλή και μια κάθετη.

Η πλέον σύγχρονη τεχνική που έχει εξελιχθεί και καθιερωθεί διεθνώς από την Κλινική Akademikliniken στο Όσλο (Νορβηγία), όπου ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Γεώργιος Παπανικολάου εξειδικεύθηκε και απέκτησε σημαντική εμπειρία, αφορά την κάθετη μειωτική μαστού με μίσχο που φέρει το σύμπλεγμα θηλής-θηλαίας άλω προς τα άνω και έσω (modified superomedial pedicle vertical breast reduction). Κατ’ αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τις τομές, επαναφέρουμε την θηλή στην φυσιολογική της θέση και δίνουμε στους μαστούς ένα φυσιολογικό σχήμα και μέγεθος που αντέχουν στο χρόνο.

Μετά την επέμβαση

 • Εξέρχεσθε της Κλινικής την επόμενη ημέρα
 • Η ασθενής φοράει έναν ελαστικό στηθόδεσμο αθλητικού τύπου για περίπου ένα μήνα
 • Δεν υπάρχει πόνος, παρά μόνο μια μικρή ενόχληση στην περιοχή των τομών που υποχωρεί μετά από 2-3 ημέρες
 • Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση
 • Συνήθως δεν φέρει παροχετεύσεις
 • Υπάρχει ένα ήπιο οίδημα (πρήξιμο) και εκχυμώσεις (μελανιές) που υποχωρούν τις επόμενες 10-15 ημέρες
 • Οι τομές αρχίζουν να εξαφανίζονται μετά από περίπου 6-8 μήνες, ενώ μετά τον χρόνο γίνονται σχεδόν δυσδιάκριτες
 • Η αίσθηση στην περιοχή της θηλής-θηλαίας άλω ενδέχεται να είναι μειωμένη για περίπου 15-20 ημέρες, αλλά μετά επανέρχεται πλήρως σε φυσιολογική κατάσταση
 • Η πρώτη αλλαγή γίνεται μετά από 3 ημέρες, οπότε και η ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο
 • Συνιστάται επιστροφή στην εργασία μετά από 5 ημέρες και αποφυγή άθλησης για περίπου ένα μήνα
 • Πιθανές επιπλοκές είναι το αιμάτωμα, η επιμόλυνση, η συλλογή ορού, και η δημιουργία υπερτροφικής ουλής
 • Ενδέχεται να υπάρχουν μικρές ασυμμετρίες όσον αφορά το μέγεθος των μαστών και της θηλής-θηλαίας άλω
 • Η εγκυμοσύνη και οι αυξομειώσεις βάρους ενδέχεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα
 • Οι γυναίκες συνήθως μπορούν να θηλάσουν σε περίπτωση εγκυμοσύνης

Η μειωτική μαστού είναι ικανή να αλλάξει συνολικά την εικόνα του σώματος της γυναίκας δημιουργώντας θεληματικούς και νεανικούς μαστούς βελτιώνοντας την γυναικεία σεξουαλικότητα και αυτοπεποίθηση.

Κλείστε ραντεβού →

Άλλες Θεραπείες