Γυναικομαστία

Γυναικομαστία ορίζεται η καλοήθης υπερτροφία του ανδρικού μαστού και μπορεί να αφορά τον μαζικό αδένα και/ή τον λιπώδη ιστό (ψευδογυναικομαστία). Πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση κατά την εφηβεία, όπου συνήθως υποχωρεί αυτόματα. Οι συχνότερες αιτίες είναι η παχυσαρκία, η χρήση αναβολικών και διαφόρων φαρμάκων (ορμόνες, καρδιαγγειακά φάρμακα, αντιελκωτικά, αντιψυχωσικά), η κατανάλωση αλκοόλ και μαριχουάνας καθώς και ορισμένες ενδοκρινολογικές και ηπατικές παθήσεις. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η γυναικομαστία δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, παρά μόνο με προβλήματα κοινωνικοποίησης και ψυχολογίας του ασθενούς.

Πριν την επέμβαση

Κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο μας θα γίνει λεπτομερής λήψη του ιστορικού σας έτσι ώστε να διαπιστωθεί η αιτία, ενώ θα εκτιμηθεί ο βαθμός της γυναικομαστίας.

Συστήνεται πλήρης ενδοκρινολογικός έλεγχος που αφορά κυρίως τις θυρεοειδικές ορμόνες και τα επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ απαραίτητη κρίνεται η πραγματοποίηση υπερηχογραφήματος μαστών.

Πριν το χειρουργείο γίνεται ο κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.

Τεχνική

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία ή μέθη και διαρκεί περίπου 1-2 ώρες. Αρχικά γίνεται λιποαναρρόφηση προς αποκατάσταση της περίσσειας του λίπους και ακολουθεί εκτομή του μαζικού αδένα (υποδόριος μαστεκτομή) μέσω μικρής τομής στο κάτω όριο της θηλαίας άλω σε περίπτωση που συνυπάρχει και περίσσεια του μαζικού αδένα. Επίσης εάν ο ασθενής εμφανίζει χαλάρωση του δέρματος και πτώση των μαστών εκτελείται κυκλοτερής περιθηλαία αφαίρεση του πλεονάζοντος δέρματος.

Μετά την επέμβαση

  • Εξέρχεσθε από την Κλινική την ίδια ημέρα
  • Ο ασθενής μετά το χειρουργείο και για περίπου ένα μήνα φοράει ένα ειδικό γιλέκο
  • Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση
  • Συνήθως δεν υπάρχουν παροχετεύσεις
  • Μπάνιο μπορείτε να κάνετε την επόμενη ημέρα, αρκεί τα διατηρήσετε το τραύμα στεγνό με αδιάβροχα αυτοκόλλητα επιθέματα
  • Δεν υπάρχει πόνος, παρά μόνο μια μικρή ενόχληση στην περιοχή των τομών που υποχωρεί μετά από 2-3 ημέρες
  • Υπάρχει ένα ήπιο οίδημα (πρήξιμο) και εκχυμώσεις (μελανιές) που υποχωρούν τις επόμενες 5-10 ημέρες
  • Η τομή βρίσκεται στο όριο της θηλαίας άλω με το δέρμα και γι’ αυτό δεν είναι ορατή
  • Μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στην δουλεία σας
  • Συστήνετε αποφυγή άσκησης για περίπου 20 ημέρες

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και οι μαστοί αποκτούν φυσικό σχήμα και μέγεθος γεμίζοντας με αυτοπεποίθηση τον άνδρα.

Κλείστε ραντεβού →

Άλλες Θεραπείες