Αυξητική Στήθους

Το στήθος αποτελεί το σημείο αναφοράς της θηλυκότητας στη γυναίκα και γι’ αυτό η αυξητική μαστού είναι η δημοφιλέστερη επέμβαση αισθητικής χειρουργικής. Στόχος μας είναι ένα μόνιμο και φυσικό αποτέλεσμα ικανό να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση της γυναίκας.

Ενδείξεις

 • Όλες οι γυναίκες στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των μαστών (18-20 ετών) και επιθυμούν μεγαλύτερο στήθος
 • Υποπλαστικοί (μικροί) μαστοί
 • Ανισομαστία, όπου ο ένας μαστός είναι μικρός και ο άλλος μεγαλύτερος
 • Μικρή πτώση (χαλάρωση) των μαστών
 • Αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή (μερική/ογκεκτομή ή ολική), όπου δεν έχει προηγηθεί ακτινοθεραπεία

Ενθέματα σιλικόνης

Τα ενθέματα σιλικόνης που τοποθετούνται είναι τελευταίας γενιάς (4ης) και αποτελούνται εξωτερικά από περίβλημα τραχείας ή λείας επιφάνειας και στο εσωτερικό από γέλη σιλικόνης υψηλής συνεκτικότητας. Ανάλογα με το σχήμα τους διακρίνονται σε στρογγυλά και ανατομικά (σταγονοειδές σχήμα) ενθέματα. Πλέον διεθνώς χρησιμοποιούνται ενθέματα τραχείας επιφάνειας, ενώ η επιλογή του σχήματος καθορίζεται κυρίως από την ποιότητα και τον όγκο του ήδη υπάρχοντος μαστού καθώς και από τον σωματότυπο της γυναίκας.

Πριν την επέμβαση

Καθοριστικής σημασίας είναι η λεπτομερής εξέταση των μαστών και η συζήτηση με την ασθενή, έτσι ώστε να επιλεχθεί το καταλληλότερο σε μέγεθος και σχήμα ένθεμα σιλικόνης. Στο ιατρείο μας ακολουθούμε τον αλγόριθμο που διεθνώς έχει καθιερώσει η Κλινική Akademikliniken και ο dr. Per Hedén, όπου ο Πλαστικός Χειρουργός Γεώργιος Παπανικολάου έκανε την μετεκπαίδευσή του. Συγκεκριμένα πραγματοποιείται λεπτομερής σχεδιασμός και διενεργούνται συγκεκριμένες μετρήσεις στους μαστούς βάση των οποίων επιλέγουμε με μεγάλη ακρίβεια το ιδανικό ένθεμα προσαρμοσμένο για τον καθένα ασθενή.

Πριν την επέμβαση πραγματοποιείται Αιματολογικός, Ακτινολογικός και Καρδιολογικός έλεγχος, ενώ σε γυναίκες άνω των 30 ετών πρέπει να γίνει μαστογραφία και υπέρηχος μαστών.

Τεχνική

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Αρχικά γίνεται μια μικρή τομή στην πτυχή κάτω από το μαστό (υπομαστική προσπέλαση) ή κάτω από την θηλή (περιθηλαία προσπέλαση). Κατόπιν δημιουργείται η θήκη όπου θα τοποθετηθούν τα ενθέματα σιλικόνης, σύμφωνα με την τεχνική dual plane κατά την οποία το άνω ήμισυ του ενθέματος βρίσκεται πίσω από τον μείζονα θωρακικό μυ και το κάτω ήμισυ του ενθέματος πίσω από τον μαστό. Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο αυξητικής μαστών. Συνήθως δεν τοποθετούνται παροχετεύσεις και η τομή συρράπτεται με πολύ μικρά και απορροφήσιμα ράμματα που δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν, αφήνοντας μια μικρή και με το πέρασμα του χρόνου σχεδόν δυσδιάκριτη ουλή.

Μετά την επέμβαση

 • Αμέσως μετά το χειρουργείο τοποθετείται ένας αθλητικού τύπου ελαστικός στηθόδεσμος, η χρήση του οποίου συστήνεται για περίπου ένα μήνα
 • Η ασθενής εξέρχεται από την Κλινική την ίδια ημέρα ή σπανιότερα την επομένη
 • Η πρώτη αλλαγή γίνεται μετά από 2-3 ημέρες, οπότε και μπορείτε να κάνετε μπάνιο τοποθετώντας αδιάβροχα επιθέματα και με προσοχή στις κινήσεις σας
 • Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα
 • Συνήθως δεν τοποθετούνται παροχετεύσεις
 • Η επιστροφή στην εργασία συστήνετε μετά από 2-3 ημέρες
 • Αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης για 1 μήνα
 • Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό μετά το χειρουργείο, αν και μπορεί να υπάρχει ένα μικρό οίδημα το οποίο υποχωρεί πλήρως μετά από 15 ημέρες
 • Μπορεί να νιώθετε τις πρώτες ημέρες μια μικρή πίεση στο στήθος σας και μια μικρή ενόχληση στις τομές που υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες

Επιπλοκές

Οι συχνότερες επιπλοκές είναι η δημιουργία αιματώματος, η φλεγμονή, η ρήξη του ενθέματος και η ανάπτυξη ρικνωτικής κάψας που μπορεί να δημιουργήσει σημαντική παραμόρφωση στους μαστούς. Σημαντική κρίνεται η πλήρης και λεπτομερής ενημέρωση της γυναίκας κατά την επίσκεψη έτσι ώστε να είναι σε γνώση των πιθανών ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των ενθεμάτων σιλικόνης και καρκίνου του μαστού. Αντίθετα οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αυξητική μαστού εμφανίζουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού καθώς είναι πιο ευαισθητοποιημένες και υποβάλλονται πιο συχνά σε προληπτικές εξετάσεις. Εξάλλου μετά από μαστεκτομή μπορεί να γίνει αποκατάσταση με ενθέματα σιλικόνης.

Επίσης τα ενθέματα σιλικόνης δεν έχουν καμία επίπτωση στον θηλασμό. Η γυναίκα μπορεί να θηλάσει κανονικά χωρίς κανένα κίνδυνο.

Κλείστε ραντεβού →

Άλλες Θεραπείες